Het
conserveren van boilies met chemische producten staat al heel lang onder de
kritische aandacht van karpervissers. In feite vist men het liefste met
freezers, vanwege de veronderstelde betere kwaliteiten. Bij sessies van
meerdere dagen met zomerse temperaturen zorgen freezer baits echter voor
diverse praktische uitdagingen. Een ijskastje dat je zelf meeneemt of een
diepvrieskist aan een betaalwater zijn wel zo ongeveer de gangbare opties
waarover je kunt beschikken.
Onder
stikstof boilies verpakken, door een producent, kan ook en is een redelijk alternatief; net
zoals het vacümeren. De kwetsbaarheid van dergelijke verpakkingen is iets om in
de gaten te houden en wanneer de zak wordt geopend gaat de teller lopen. Ter
plaatse rollen is een alternatief voor de ultieme purist, meestal doe je dat echter
maar 1 keer…Tot slot kun je boilies nog volledig laten uitdrogen. Vele
karpervissers (en karpers) zijn niet gecharmeerd van zo’n knuppelhard balletje,
het is min of meer een noodoplossing inzake kreeften e.d. Of om freezers die
beginnen te schimmelen, te “redden” door ze in een droogzak aan een tak te
hangen. Als het niet regent natuurlijk…
De
wens is eigenlijk om een kwaliteit freezer bait te gebruiken die toch geconserveerd
is. Maar nu zonder de gewraakte conserveringsmiddelen.
Die
optie is nu beschikbaar in de vorm van boilies geconserveerd met zout!
Ingezouten boilies combineren de vis-technische kwaliteiten van een freezer met
het gemak van een chemisch geconserveerde boilie.
In
2015 zijn we begonnen met het inzouten van boilies, dat proces is de laatste
jaren vervolmaakt. Ingezouten boilies hebben, mits correct uitgevoerd, een
shelf-life van enkele jaren! Het zout dat we daarvoor gebruiken is zeezout en
niet het gewone keukenzout.
Een
vraag die menigeen zich stelt: “vindt een karper dat zout niet vies”? Wetenschappelijk
onderzoek heeft aangetoond dat Cyprinus Carpio, “onze” karper dus, zout
aantrekkelijk vindt. Onze eigen praktijkervaringen gedurende 6 jaren met
ingezouten boilies ondersteunen de wetenschappelijke conclusies ondubbelzinnig.
Zout is dus absoluut niet afstotend, integendeel! Zout vind je overigens ook
vaak terug in lokvoer voor witvis.
Alleen
maar voordelen dus? Nou, nee. Ingezouten boilies moet je b.v. niet zomaar in de
kofferbak van een auto laten liggen bij een sessie in Frankrijk bij 35°C. De
boilies gaan dan “zweten” en er vormen zich druppeltjes condens aan de
binnenzijde van de zak.
Ook
bij chemisch geconserveerde boilies moet je dit voorkomen, echter deze zijn
minder kwetsbaar hiervoor, mogelijk vanwege de hoge doseringen
conserveringsmiddelen.
Gebeurd
dit tóch, dan is er geen man overboord. Je voegt wat extra zout toe aan de
boilies. Gewoon wat goedkoop keukenzout voldoet prima. Dat keukenzout neemt het
overtollige vocht op en alles is weer OK. Denk dan aan ongeveer 10-20 % extra
zout. En draai af en toe de zakken om of schud ze even op. Dat is eigenlijk het
enige wat je in de gaten moet houden.
De
houdbaarheid: met een klein beetje moeite kun je ingezouten boilies járen (u
leest het goed) opslaan en gebruiken.